Novartis Campus, Asklepios 8

Basel, Switzerland
Herzog & de Meuron architects

Project
Novartis is a global healthcare company. The organisation’s Asklepios 8 office tower was built in collaboration between architects Herzog & de Meuron and the Novartis Business Services unit. Situated in the Novartis Campus, it overlooks the Rhine in Basel. A high-building rather than a high-rise, Asklepios 8 consists of two multi-storey cubes of almost the same height, placed on top of each other. Between these, a high open space provides a spacious lounge for a wide spectrum of activities and events.

The interior, which is characterised by lightness and transparency, supports creative collaboration. Writable walls that invite people to visualise and share ideas are used throughout, while acoustic conditions are optimised to facilitate conversations. Outside there are works of art, which reflect a core theme: water. For instance, a bright green shell by artist Katarina Fritsch is embedded into the building’s bright, high base. Nearby, where the riverside park meets the campus is a ‘fountain’ sculpture by Olafur Eliasson, named ‘Oscillation Bench’.

Solution
Floor-to-ceiling curtains, which were sown on site, are made from Time 300. Furniture is upholstered with Campas and Steelcut. Soft Cells Broadline panel in custom colours are installed on walls and ceilings, in 100 meeting rooms, across all floors.

Products

Steelcut 2

935

Time 300

863

Campas 3

383